Grúzia

Az első kérdés, amit mindig feltesznek, ha Grúziáról van szó: biztonságos?

Igen! Grúzia teljesen biztonságos. A grúz kormány politikáját évek óta a nyugati nyitás, az Európai Unióhoz való közeledés jellemzi. Ennek jegyében kiemelt figyelmet szentelnek a közbiztonságra és a turisztikailag felkapott régiók fejlesztésére. Mindkettőt erősen érzékeltük mi is. Svanetiben és Batumiban 5 percenként megy el mellettünk rendőr, és a lopást vagy a turisták bántalmazását nagyon szigorúan büntetik. De, ha nem büntetnék sem kellene félnünk, mert minden grúz belátja, hogy a turizmus az országuk egyetlen esélye jövője.  2010 óta megháromszorozódott az országba érkező turisták száma. Ez számunkra részben jó, részben rossz hír. Jó, mert a grúzok a turizmusból származó bevételeiket visszaforgatják az infrastruktúra fejlesztésébe, a nevezetességeik felújításába és a marketingbe. Autópályák és vízerőművek épülnek országszerte. Színvonalasabb és nyugatiasabb szállások, és más szolgáltatások jelennek meg. Akkor ebben mi a rossz? Pont ez. Az egykor varázslatosan autentikus helyek száma egyre kevesebb lesz. Egy szezonon belül kétszer voltunk Mestiában és a második alkalommal rá sem ismertünk a falura. Tucatszám épülnek az új vendéglők és hotelek. A számunkra oly érdekes kaukázusi érzésből lassan egy olcsó Ausztria lesz. Tehát, ha szerepel a bakancslistádon Grúzia, akkor azt javaslom mielőbb látogass el oda, ugyanis könnyen meglehet, hogy 1-2 éven belül, már nem azt az élményt kapod, mint most. Szerencsére mi ismerjük az eldugott völgyeket, az ott rejtőző több száz éves elhagyatott erődökkel. Az autentikus kifőzdéket. A helyi lovász fiúkat.  A lehetőségeket, amiket egy átlagos turista nem lát. 

Bár az ország hónapról hónapra fejlődik és épül, azért még messze vannak a nyugati színvonaltól. A grúz átlagkereset egyébként 300 Lari, ami nagyjából 33000 Forint. Ezen kívül a mentalitásukat sem fogják levetkőzni egyhamar. Egy ironikus grúz mondás szerint a grúzok nem lusták csak Isten fáradtnak teremtette őket, így azért kell élniük, hogy ezt kipihenhessék. Ennél jobban nem is tudnám jellemezni őket. Hétköznap délelőtt is gondtalanul kockáznak a helyi piacon, és többségük nem töri magát azon, hogy előrébb jusson. Azok viszont akik igen szinte kivétel nélkül a turizmusban keresik a szerencséjüket.

Miért Grúzia?

Mert változatos. A Nagy-Kaukázus hegyvonulatai közül egy napon belül Adjara szubtrópusi kaszinó városában találjuk magukat, ahol a disznókat, marhákat, sáros mellékutcákat és a havas hegycsúcsokat felváltja a Fekete-tenger egyik legforgalmasabb kikötője, gyönyörű tengerpartjával, felhőkarcolóival és dizájner boltjaival.  Mediterrán és arab stílusú épületek jól megférnek a középkori keresztény templomok és erődök mellett. A Kura folyó völgyében úgy érezhetjük magunkat mint, ha Kappadókiában lennék. Hegyek mélyébe nyúló sziklavárosok, hegytetőre épített több száz éves kolostorok, kultúrák és éghajlatok keveredése egy csöppnyi kis országban. Ez Grúzia!

Mert olcsó. Nézd meg az utazás árát és, hogy mit tartalmaz. Ennyi pénzből nem sok olyan helyre tudnál elmenni, ami ennyire látványos és izgalmas.

Mert izgalmas. Gleccser túrák, jeepezés, erődházak, supra (grúz lakoma élő zenével és tánccal), aranymosás a vadonban, lovas túra, gyönyörű és érintetlen táj (ha tudod merre keresd..). Nem utolsó sorban pedig a már említett kultúrák keveredése felettébb látványos! A Szovjetunió maradványai, az arab, mediterrán és nyugat-európai stílusjegyekkel kombinálva lenyűgöző és helyenként utánozhatatlanul groteszk.

Mikor menjünk Grúziába?

Június első és október utolsó hete között. Az olcsó repjegyeken felbuzdulva persze mehetsz máskor is, de az időjárás könnyen keresztülhúzhatja a számításaidat, és olyan helyekre nem tudsz eljutni, ahova mindenképp érdemes.